TOPLU KONUT KANUNU (1)
Kanun Numarasý : 2985
Kabul Tarihi : 2/3/1984
Yayýmlandýðý R. Gazete : Tarih: 17/3/1984
Sayfa: 18344
Yayýmlandýðý Düstur : Tertip: 5 Cilt: 23 Sayfa: 53

* * Bu Kanun ile ilgili tüzük için, “Tüzükler Külliyatý” nýn kanunlara göre düzenlenen nümerik fihristine bakýnýz. * * *

Amaç ve kapsam:

Madde 1 Konut ihtiyacýnýn karþýlanmasý konut inþaatýný yapanlarýn tabi olacaðý usul ve esaslarýn düzenlenmesi, memleket þart ve malzemelerine uygun endüstriyel inþaat teknikleri ile araç ve gereçlerin geliþtirilmesi ve Devletin yapacaðý desteklemeler için Toplu Konut Fonunun meydana getirilmesi ve kullanýlmasý bu Kanun hükümlerine tabidir.

Toplu Konut Fonu:

Madde 2 Bu Kanunla öngörülen hizmetlerin gerçekleþtirilmesi maksadýyla Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasý nezdinde “Toplu Konut Fonu” kurulmuþtur. Bu Fonun kaynaklarý;

a) Tekel Ýdaresi ve Tekel dýþýnda kalan gerçek ve tüzelkiþiler tarafýndan imal edilen alkollü ve alkolsüz içkiler, tütün mamulleri, ispirto ve ispirtolu içkiler ve her türlü içki imalinde kullanýlan alkollü ve alkolsüz özütlerin istihsal vergisine esas matrahlarý üzerinden en fazla % 15 nispetinde hesaplanacak ve istihsal vergisinden ayrýlacak miktardan (Bu maddelerin istihsal vergisinin fona ödenecek meblaðý karþýlamamasý veya istihsal vergisinin mevcut olmamasý halinde de yukarýda açýklanan þekilde hesaplanacak miktar Tekel Ýdaresi ve Tekel dýþýnda kalan gerçek ve tüzelkiþiler tarafýndan Fona Ödenir.),

b) (Mülga: 14/6/1989-3571/16 md.)

c) Diðer kanun ve kararnamelerle Toplu Konut Fonu için verilmesi öngörülen paralardan,

d) (Deðiþik: 1/7/1992 3827/1 md.) Yurtdýþý çýkýþlardan çýkýþ baþýna alýnacak en çok 100 Amerikan Dolarý karþýlýðý Türk Lirasý ve Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti, Türkmenistan, Gürcistan, Azerbaycan, Kazakistan, Tacikistan ve Özbekistan Cumhuriyetleri için çýkýþ baþýna en çok bunun dörtte biri kadar Amerikan Dolarý karþýlýðý Türk Lirasýndan, (Türk vatandaþlýðýna kabul edilen göçmenlerin, geldikleri ülkeye yýlda bir defa yapacaklarý seyahatler bu harçtan muaftýr. Ayrýca Bakanlar Kurulu, Hac çýkýþlarý dahil, kimlerin bu harçtan muaf tutulacaðýný veya istisnadan yararlanacaðýný tespite yetkilidir.) (2)

e) 3 üncü maddeye göre verilecek krediden faydalanacak hak sahiplerinin Fona yapacaklarý geri ödemelerden, ——————–(1) a 28/12/1987 tarih ve 304 sayýlý KHK’nin 5 inci maddesi ile; bu Kanundaki “Toplu Konut ve Kamu Ortaklýðý Kurulu”, “Koordinasyon Kurulu” ve “Kamu Ortaklýðý Kurulu” ibareleri, “Yüksek Planlama Kurulu” olarak deðiþtirilmiþ ve daha sonra bu hüküm 3701 sayýlý Kanunla aynen kabul edilmek suretiyle kanunlaþmýþtýr. b 3701 sayýlý Kanundan önce 9/4/1990 tarih ve 412 sayýlý KHK’nin geçici 3 üncü maddesi ile de “Yüksek Planlama Kurulu” ibaresi “Toplu Konut Ýdaresi Baþkanlýðý” olarak deðiþtirilmiþti. (2) 21/3/1996 tarih ve 96/7887 sayýlý Bakanlar Kurulu Kararýyla, 1/4/1996 tarihinden itibaren Yurt dýþýna çýkan kiþilerin Toplu Konut Fonu harcýndan muaf tutulmasý kararlaþtýrýlmýþtýr. (Bkz. R.G.: 31/3/1996-22597 Mük.)

f) Toplu Konut Fonuna kaynak saðlamak maksadýyla çýkarýlacak Hazine kefaletli döviz veya Türk Lirasý esaslý tahvillerin satýþýndan saðlanacak gelirlerden, (Çýkartýlacak tahvil miktarý, her sene bütçe kanunu ile tespit edilecek miktarý geçemez.),

g) Fona yapýlacak baðýþ ve yardýmlardan,

h) Hazine arsalarý üzerine yapýlan konut ve iþyerlerinin arsa maliyet bedellerinin en çok % 25’ine kadar alýnacak katýlým payýndan,

i) Bu Fona açýlacak kredilerden,

j) Tekel Ýdaresinin ithal ettiði maddelerden alýnan fonlardan,

k) (Ek: 1/5/1985-3189/1 md.) Tüketilen elektrik enerjisinin satýþ kilowatt saat bedeli üzerinden en fazla % 10 nispetinde hesaplanacak miktarlardan, Meydana gelir. (Deðiþik: 1/5/1985-3189/1 md.) Yukarýdaki bentlerde belirtilen nispet ve miktarlarý tespite, azaltmaya veya bir misline kadar artýrmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir.

Toplu Konut Fonunun kullanma sahasý:

Madde 3 (Deðiþik birinci fýkra: 20/6/1987-3397/1 md.) Toplu Konut Fonu; ferdi ve toplu konut kredisi, konut kredisi faiz sübvansiyonu, toplu konut alanlarýna arsa temini, araþtýrma, turizm altyapýlarý, konut altyapýlarý, okul, karakol, ibadethane, saðlýk tesisleri, spor tesisleri, postane, çocuk parklarý, benzeri tesisler ve konut sektörü sanayiini teþvik için yatýrým ve iþletme kredisi ile iþ ve istihdam yaratmak üzere esnaf ve sanatkarlara ait iþyerleri ve küçük sanayi teþebbüslerinin kredi yoluyla desteklenmesi ve afet hizmetlerinin karþýlanmasý alanlarýnda kullanýlýr. Fonun ne þekilde kullanýlacaðý Toplu Konut ve Kamu Ortaklýðý Kurulunun hazýrlayacaðý öneriler de dikkate alýnarak, Bakanlar Kurulunun tanzim edeceði tüzükle tespit edilir. (Ek: 28/5/1986-3291/10 md.) Fon bakiyelerinin tamamen veya kýsmen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasý dýþýnda nemalandýrýlmasýna ait esas ve usuller Bakanlar Kurulunca düzenlenir.

Ýskan sahalarýnýn tespiti, kamulaþtýrma ve kadastro:

Madde 4 Toplu Konut ve Kamu Ortaklýðý Kurulunun tespit edeceði esaslar çerçevesinde toplu konut iskan sahalarý valiliklerce belirlenir. Bu sahalar gerektiðinde Arsa Ofisi Genel Müdürlüðü eliyle kamulaþtýrýlabilir. Toplu Konut Ýskan sahalarýnýn kadastro çalýþmalarýnýn yapýlmasý ve imar planýnýn hazýrlanmasý ile ilgili esaslarý Toplu Konut ve Kamu Ortaklýðý Kurulu tespit eder.

Projelerin teþviki:

Madde 5 Toplu Konut ve Kamu Ortaklýðý Kurulunun tespit edeceði esaslar çerçevesinde teþvik edilen projeler, teþvikle ilgili mevzuat hükümlerine tabidir.

Uygulanmayacak kanunlar:

Madde 6 Bu Kanun hükümlerine göre yapýlacak iþlemlerde, 70 sayýlý Kanun Hükmünde Kararnamenin 38 ve 50 nci maddeleri, 1050 sayýlý Muhasabei Umumiye Kanunu, 832 sayýlý Sayýþtay Kanunu ve 2886 sayýlý Devlet Ýhale Kanunu hükümleri uygulanmaz.

Toplu Konut Fonunun denetimi:

Madde 7 Toplu Konut Fonunun denetimi 20/10/1983 tarihli ve 72 sayýlý Baþbakanlýk Yüksek Denetleme Kurulu Hakkýnda Kanun Hükmünde Kararname esaslarýna tabidir.

Madde 8 2487 sayýlý Toplu Konut Kanunu yürürlükten kaldýrýlmýþtýr. “Kamu Konut Fonu” bakiyesi “Toplu Konut Fonu” na aktarýlmýþtýr.

Ek Madde 1 (Ek: 9/4/1990-KHK-412/1 md.) Baþbakanlýða baðlý ve kamu tüzel kiþiliðine sahip Toplu Konut Ýdaresi Baþkanlýðý kurulmuþtur. Toplu Konut Ýdaresi Baþkanlýðýnýn görevleri aþaðýda belirtilmiþtir.

a) Devlet garantili veya garantisiz iç ve dýþ tahviller ile her türlü menkul kýymetler çýkarmak,

b) Yurt içi ve yurt dýþýndan, Toplu Konut Fonunun kullanma alanlarýnda yararlanmak üzere kredi almaya karar vermek,

c) Konutlarýn finansmaný için bankalarýn iþtirakini saðlayacak tedbirleri almak, bu amaçla gerektiðinde bankalara kredi vermek, bu hükmün uygulanmasýna iliþkin usulleri tespit etmek,

d) Konut inþaatý ile ilgili sanayii veya bu alanda çalýþanlarý desteklemek,

e) Özellikle kalkýnmada öncelikli yörelerde bulunan konut inþaatýyla ilgili þirketlere iþtirak etmek,

f) Memurlar ve iþçiler ile bunlarýn emeklilerine Konut Edindirme Yardýmý Yapýlmasý Hakkýnda 3320 sayýlý Kanunu uygulamak ve bu Kanun ile ilgili her türlü iþ ve iþlemleri yürütmek,

g) Toplu Konut Fonu ile Geliþtirme ve Destekleme Fonu’nu idare etmek,

h) Gerektiðinde her çeþit araþtýrma, proje ve taahhüt iþlemlerinin sözleþmeyle yaptýrýlmasýný temin etmek,

i) Kanunlarla ve diðer mevzuatla verilen görevleri yapmak.

Ek Madde 2 (Ek: 9/4/1990-KHK-412/1 md.) Toplu Konut Ýdaresi personeli 657 sayýlý Devlet Memurlarý Kanunu Hükümlerine tabidir. Toplu Konut Ýdaresi Baþkaný müþterek kararname ile, diðer personel Toplu Konut Ýdaresi Baþkanýnýn onayý ile atanýr. Toplu Konut Ýdaresi Baþkanlýðýnda 657 sayýlý Devlet Memurlarý Kanunu ile diðer kanunlarýn sözleþmeli personel çalýþtýrýlmasýna dair hükümlerine baðlý kalýnmaksýzýn özel bilgi ve ihtisas gerektiren konularda sözleþmeli personel çalýþtýrýlabilir. Bu fýkra hükmüne göre çalýþtýrýlacak olanlar sosyal güvenlik açýsýndan T.C. Emekli Sandýðý veya Sosyal Sigortalar Kurumu ile ilgilendirilir. Bu Ýdarenin, 657 sayýlý Devlet Memurlarý Kanununun 59 uncu maddesinde belirtilen unvanlarýna ait kadrolarý ile Daire Tabibi Kadrosu karþýlýk gösterilmek suretiyle sözleþmeli personel çalýþtýrýlabilir. Bunlar istekleri halinde T.C. Emekli Sandýðý ile ilgilendirilirler. Bu suretle sözleþmeli çalýþtýrýlacaklardan T.C. Emekli Sandýðýndan aylýk alanlarýn bu aylýklarý kesilmez. Üçüncü ve dördüncü fýkralara göre çalýþtýrýlacaklarýn adedi, ücretlerinin taban ve tavaný ile diðer mali haklarý, Bakanlar Kurulunca çýkarýlacak hizmet sözleþmesi esaslarýna göre tespit edilir. Bu Ýdarede Baþbakanlýk ile diðer kamu kurum ve kuruluþlarý personeli maaþsýz izinli ve sözleþmeli olarak çalýþtýrýlabilirler. Bu kiþilerin memuriyetleri ile buna ait her türlü hak ve mükellefiyetleri saklý tutulur. Ýzinli olduklarý müddet, terfi ve emekliliklerinde fiili hizmet olarak hesaba katýldýðý gibi, bunlardan izinli olduklarý sýrada terfi hakkýný kazananlar baþkaca hiçbir iþleme lüzum kalmaksýzýn terfi ettirilirler.

Ek Madde 3 (Ek: 9/4/1990-KHK-412/1 md.) Toplu Konut Ýdaresinin bütçesi, Fondan saðlanacak ve Fonun % 1’ini aþmayacak meblaðdan oluþur. KANUNLAR, TEMMUZ 1990 (Ek-6)

Ek Madde 4 (Ek:9/4/1990KHK-412/1 md.) Bu Kanunla yapýlmasý öngörülen iþlerde 2886 sayýlý Devlet Ýhale Kanunu, 1050 sayýlý Muhasebei Umumiye Kanunu ve 832 sayýlý Sayýþtay Kanunu hükümleri uygulanmaz.

Ek Madde 1 (Ek: 10/5/1990-3645/1 md.) 5434 sayýlý T.C. Emekli Sandýðý Kanununun 64 üncü maddesi, 2330 sayýlý Nakdi Tazminat ve Aylýk Baðlanmasý Hakkýnda Kanun, 2566 sayýlý Bazý Kamu Görevlilerine Nakdi Tazminat Verilmesi ve Aylýk Baðlanmasý Hakkýnda Kanun, 2453 sayýlý Yurt Dýþýnda Görevli Personele Nakdi Tazminat Verilmesi ve Aylýk Baðlanmasý Hakkýnda Kanun, 2629 sayýlý Uçuþ, Paraþüt, Denizaltý, Dalgýç ve Kurbaða Adam Hizmetleri Tazminat Kanunu ve 926 sayýlý Türk Silahlý Kuvvetleri Personel Kanununda Deðiþiklik Yapýlmasý Hakkýnda Kanun kapsamýndaki görevler nedeniyle þehit olanlar ile barýþta ve olaðanüstü hallerde yapýlan tatbikat ve manevralar sýrasýnda bu harekat ve hizmetlerin sebep ve etkileriyle hayatlarýný kaybedenlerin; dul eþine, eþi hayatta deðilse veya evlenmiþse maaþa baðlanmýþ çocuklarýna müþtereken, bunlar bulunmadýðý takdirde bakmakla yükümlü olduðu ana veya babasýna konut sahibi yapmak amacýyla Toplu Konut Fonundan faizsiz olarak kredi verilir. Bu kredinin miktarý, baþvuru esaslarý ile ödemesiz dönemi ve ödeme süresiyle ilgili esaslar Yüksek Planlama Kurulunca belirlenir.

Geçici Madde 1 a) 2487 sayýlý Toplu Konut Kanununa göre kredilendirilmiþ projelere, Toplu Konut ve Kamu Ortaklýðý Kurulunun tespit edeceði esaslar çerçevesinde 2487 sayýlý Kanun hükümleri uygulanýr. b) 2487 sayýlý Toplu Konut Kanununa göre hak kazanmýþ projeler, Toplu Konut ve Kamu Ortaklýðý Kurulunun tespit edeceði esaslar çerçevesinde bu Kanun hükümlerinden yararlanýrlar.

Geçici Madde 2 (Ek: 10/5/1990-3645/2 md.) Ek 1 inci Madde kapsamýnda kalan ve bu Kanunun yürürlük tarihinden önce þehit olan veya hayatlarýný kaybedenlerin hak sahibi yakýnlarýna bu Kanunun yürürlüðe girdiði tarihten itibaren müracaatlarý halinde ek 1 inci maddede belirtilen esaslar dahilinde faizsiz konut kredisi verilir.

Yürürlük:

Madde 9 Bu Kanun yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme:

Madde 10 Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

* * * 2/3/1984 TARÝHLÝ VE 2985 SAYILI ANA KANUNA ÝÞLENEMEYEN HÜKÜMLER: 1 9/4/1990 tarih ve 412 sayýlý KHK’nin geçici maddeleri:

Geçici Madde 1 Toplu Konut Ýdaresinin 1990 Mali Yýlý harcamalarý Toplu Konut ve Kamu Ortaklýðý bütçesinden karþýlanýr.

Geçici Madde 2 Bu Kanun Hükmünde Kararname ile kurulan Toplu Konut Ýdaresi Baþkanlýðý teþkilatlanýncaya kadar, hizmetleri Kamu Ortaklýðý Ýdaresi Baþkanlýðý personeli eliyle yürütülür.

Geçici Madde 3 Diðer mevzuatta Toplu Konut ve Kamu Ortaklýðý Ýdaresine yapýlmýþ olan atýflar, hizmetin özelliðine göre Kamu Ortaklýðý Ýdaresi Baþkanlýðý veya Toplu Konut Ýdaresi Baþkanlýðýna iliþkin düzenlemelerin ilgili hükümlerine yapýlmýþ sayýlýr. 2985 sayýlý Kanunda, geçen Yüksek Planlama Kurulu deyimleri “Toplu Konut Ýdaresi Baþkanlýðý” olarak deðiþtirilmiþtir.

2985 SAYILI KANUNA EK VE DEÐÝÞÝKLÝK GETÝREN MEVZUATIN YÜRÜRLÜÐE GÝRÝÞ TARÝHÝNÝ GÖSTERÝR LÝSTE

Kanun No. Yürürlüðe giriþ tarihi ————————————————————————

3189 — 8/5/1985

3291 — 3/6/1986

3397 — 27/6/1987

3571 a) 3, 5 ve 8 inci maddeler 1/1/1989 tarihinden geçerli olmak üzere 20/6/1989

b) 11, 12, 13 ve 14 üncü maddeler 1/7/1989

c) Diðer maddeler 20/6/1989

KHK-412 — 10/4/1990 3645 –20/5/1990

3827 — 11/7/1992

KANUNLAR, AÐUSTOS 1992 (Ek-13)

2985 SAYILI KANUNDA EK VE DEÐÝÞÝKLÝK YAPAN MEVZUATIN YÜRÜRLÜKTEN KALDIRDIÐI KANUN VE HÜKÜMLERÝ GÖSTERÝR LÝSTE

Yürürlükten Kaldýran Mevzuatýn Yürürlükten Kaldýrýlan Hüküm Tarihi Sayýsý Maddesi

———————————————————————–

a) 2/3/1984 tarih ve 2985 sayýlý Kanunun 2 nci maddesinin ikinci fýkrasýnýn (b) bendi

b) 7/11/1985 tarih ve 3238 sayýlý Kanunun 12 nci maddesinin ikinci fýkrasýnýn (g) bendi ile 13 üncü maddesinin 3 numaralý fýkrasý

c) 29/5/1986 tarih ve 3294 sayýlý Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fýkrasýnýn (g) bendi

d) 7/11/1984 tarih ve 3074 sayýlý Kanunun, 3418 sayýlý Kanunun 40 ýncý maddesi ile eklenen Geçici 1 inci maddesi 14/6/1989 3571 16

Comments